2.2.18

hasanca+ Platformu

Türk Tarih, Edebiyat, Kültür ve Sanat Makaleleri Veri Tabanı Kullanıma Açıldı.
Deneme mahiyetinde açtığımız Türk Tarih, Edebiyat, Kültür ve Sanat Makaleleri Veri Tabanıbaşta akademik dergiler olmak üzere, çeşitli yayınevi ve kurumlar tarafından basılan ilmî yayımlarda yer alan makaleler ile sempozyum ve kongrelerde sunulan tebliğleri kapsamaktadır.
İSAM İleri Seviye III ve İhtisas III Tahkik Kursları Başladı
TDV İslâm Araştırmaları Merkezi (İSAM) tarafından İkinci Klasik Dönem Projesi kapsamında ileri ve ihtisas olmak üzere iki farklı seviyedeki eğitimi içeren Tahkik Kursları 22 Ocak 2018 Pazartesi saat 10:00'da İSAM konferans salonunda yapılan açılış programıyla başladı.
Temel Kültür Dizisi’nden Yeni Kitabımız Çıktı: Prof.Dr. H. Yunus Apaydın, İbn Hazm: Zâhirîlik Düşüncesinin Teorisyeni
Prof.Dr. H. Yunus Apaydın 4./10. yüzyılda Endülüs’te (İspanya) yaşamış bir İslâm âlimi olan İbn Hazm’ın Zâhirîlik söylemini ve görüşlerini inceliyor.
İSAM Araştırmacı Yetiştirme Projesi (AYP) 2017 Dönemi Aday Belirleme Süreci Tamamlandı
11 Eylül-13 Ekim 2017 tarihleri arasında ilan edilen farklı alanlardan toplam 666 başvurunun yapıldığı AYP 2017 dönemi aday belirleme süreci tamamlanmış ve tüm adaylara durumları hakkında e-posta yoluyla bildirimde bulunulmuştur.
AYP’de Altıncı ve Yedinci Doktora Tamamlandı!
Araştırmacı Yetiştirme Projesi (AYP) birinci dönem (2012 dönemi) araştırmacılarından Hatice Boynukalın Şenkardeşler Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Temel İslâm Bilimleri Anabilim Dalı İslam Hukuku Bilim Dalı’nda hazırladığı “Şehâbeddin Karâfî’nin Fıkıhtaki Yeri” isimli doktora tezini başarıyla savunarak doktorasını tamamladı.
İSAM İkinci Klasik Dönem Projesi'nden Yeni Yayın: Kitâbü’l-kavâidi’l-külliyye fî cümletin mine’l-fünûni’l-ilmiyye
Şemsüddin Ebû Abdillah Muhammed b. Mahmûd el-İsfehânî (v.688/1289), Kitâbü’l-kavâidi’l-külliyye fî cümletin mine’l-fünûni’l-ilmiyye, thk. Dr. Mansur Koçinkağ – Dr. Bilal Taşkın, İstanbul - Beyrut: Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, 1438/2017, 29+419 s.
Yeni Gelen Dergiler ve İçindekiler’in 79. Sayısı Tamamlandı
İSAM kütüphanesi tarafından sürekli olarak takip edilen yabancı dillerdeki periyodiklerin; İçindekilersayfalarını ihtiva eden ve dört ayda bir hazırlanan Yeni Gelen Dergiler ve İçindekiler isimli yayınımız 79. sayısı çıkmıştır.
Osmanlıca Makaleler Veri Tabanı Güncellendi
Değerli Araştırmacılarımız
Tarih, edebiyat ve dinî ilimlerle ilgili Osmanlıca dergilerdeki makalelerden oluşan veri tabanımıza Tasavvuf (nşr. Şeyh Mustafa Saffet [Yetkin]), Meşveret (nşr. Ahmed Rıza), Volkan (nşr. Kıbrıslı Derviş Vahdetî), Çağlayan (nşr. Orhan Şaik [Gökyay]), Mecmûa-i Edebiyye (nşr. Mehmed Ekrem), Hürriyet (nşr. Yeni Osmanlılar Cemiyeti) dergilerine ait yaklaşık 1.615 makalenin künyesi eklenmiştir. Osmanlıca Makaleler Veri Tabanımızdan 27.475 makalenin künyesi ile tam metinlerine (PDF olarak) ulaşılabilir.
Brill Online
Brill Humanities & Social Sciences Journal koleksiyonunda yer alan 2000 yılı ve sonrasında yayımlanmış olan sayıları erişime açık bulunan 171 adet dergi ile birlikte tüm sayılarına online olarak ulaşabileceğiniz 12 adet dergi İSAM Kütüphanesi yerel ağında erişime açılmıştır.
İSAM Araştırmacı Yetiştirme Projesi (AYP) 2017 Mülakat Sonrası Süreç Hakkında
11 Eylül - 13 Ekim 2017 tarihleri arasında farklı alanlardan toplam 666 başvurunun yapıldığı AYP 2017 dönemi aday belirleme sürecinin son aşaması olan mülakatlar 10-12 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilmiştir. Mülakatlara 12 ilim dalından toplam 110 kişi katılmıştır. Mülakata katılan adaylar aşağıdaki kıstaslara göre belirlenmişlerdir.
İslâm Araştırmaları Dergisi (38, 2017) - YENİ SAYI!
İSAM tarafından yayınlanmakta olan İslâm Araştırmaları Dergisi'nin 38. (2017) sayısı çıktı.
Osmanlı Araştırmaları / The Journal Of Ottoman Studies (50, 2017)
İSAM ile İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinin müşterek yayını olan Osmanlı Araştırmaları'nın 50. sayısı yayımlandı.
İlâhiyat Fakülteleri Tezler Kataloğu (1953-2015), Başvuru Eserleri Dizisi’nden Çıktı
Prof.Dr. İsmail E. Erünsal, Mustafa Birol Ülker ve Esra Karayel Muhacir tarafından hazırlanan bu eser 1953-2015 yılları arasında yapılan 13.328 İlâhiyat tezinden ilim dünyasının haberdar olmasını sağlamak amacıyla TDV İslâm Araştırmaları Merkezi (İSAM) tarafından hazırlanarak araştırmacıların istifadesine sunulmuştur.
"LADEP 12. Dönem (2017-2018) Mülâkatı Tamamlandı!"
LADEP 2017-2018 (12. Dönem) mülâkatı tamamlanmıştır.
İlmî Araştırmalar Dizisi’nden Yeni Kitabımız Çıktı: Fadıl Ayğan, Son Peygamberi Müjdelemek -Beşâirü'n-nübüvve-
Yrd. Doç. Dr. Fadıl Ayğan, Son Peygamberi Müjdelemek -Beşâirü'n-nübüvve- kitabında klasik dönem açısından beşâirü’n-nübüvve çerçevesinde cereyan eden teolojik tartışmanın izini sürüyor ve bu düşüncenin tarihî seyrini inceliyor.
İlmî Araştırmalar Dizisi’nden Yeni Kitabımız Çıktı: Kâşif Hamdi Okur, İslâm Hukukunda Sosyal Sorumluluk -Âkıle Örneği
Prof. Dr. Kâşif Hamdi Okur, bu eserinde İslâm hukukunun tarihî kökenlerini, sosyolojik gelişimini, İslâm öncesi dönemdeki malzemenin İslâmî sosyoetik değerler sistemine eklemlenmesinde İslâm hukukçularının yaklaşım tarzlarını göstermesi bakımından, sosyal sorumluluk kavramı çerçevesinde âkıle müessesesini ele alıyor.
Temel Kültür Dizisi’nden Yeni Kitabımız Çıktı: Prof. Dr. Abdülkadir Özcan, İmparatorluk Çağının Osmanlı Sultanları III
Prof. Dr. Abdülkadir Özcan bu kitapta 1648-1757 yılları arasının askerî ve siyasî olaylarını IV. Mehmed, II. Süleyman, II. Ahmed, II. Mustafa, III. Ahmed, I. Mahmud ve III. Osman gibi yedi padişahın biyografileri çerçevesinde ele alıyor.
Kitâbü’t-Tevhîd’in tahkikli neşrinin yeni baskısı çıktı.
Kitâbü’t-Tevhîd, genelde İslâm düşüncesinin ve özellikle Müslüman nüfusun yüzde ellisinden fazlasını sinesinde barındıran Hanefî-Mâtürîdî ekolünün temel kaynaklarının başında yer alır. Ebû Mansûr el-Matürîdî’nin Kitâbü’t-Tevhîd’inin Prof.Dr. Bekir Topaloğlu ve Dr. Muhammed Aruçi tarafından hazırlanan tahkikli neşri İSAM tarafından yeni tasarım ve genişletilmiş dizinlerle tekrar okuyucununun istifadesine sunuldu.
“Mustafa Sabri Efendi’nin İslam Düşüncesine ve Yeni Kelam Çalışmalarına Katkısı” isimli çalıştay gerçekleştirildi.
Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Araştırmaları Merkezi ve Osnabrück Üniversitesi İslam İlahiyatı Enstitüsü (Das Institut für Islamische Theologie) ile ortaklaşa düzenlenen “Mustafa Sabri Efendi’nin İslam Düşüncesine ve Yeni Kelam Çalışmalarına Katkısı” isimli uluslararası çalıştay 8 Ağustos 2017 tarihinde İSAM’da gerçekleşti.
Yaz Araştırma ve Eğitim Destek Programı’nın (YADEP) ilk aşaması sona erdi.
17 Temmuz – 31 Ağustos tarihleri arasından gerçekleşecek olan Yaz Araştırma ve Eğitim Destek Programı’nın ilk kısmını teşkil eden yoğun seminer dönemi, son gün gerçekleştirilen “Türkiye İlahiyat Fakülteleri: Tespitler, Çözüm Önerileri ve Geleceğe Dair Projeksiyonlar” çalıştayı ile sona erdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ne Düşünüyorsun ?