3.8.25

Bolulu ögretmen

Telefonum çaldı açtım tanımadığım bir bayan. sizi medyadan takip ediyorum benim bir hikayem var anlatsam bunu kaleme alırmısın? Dedi ve hıçkırıklarla ağlayarak anlattı. Gözlerim yaşlı dinledim ve anlattığı gibi kaleme alıyorum... " Adım Züleyha. Boluluyum fakir bir ailenin kızı olarak zor şartlarda okudum öğretmen oldum. İlk tayinim Malatya Pütürge'ye çıktı. Üç yıl dağ köyünde görev yaptım. Beni hayatımda görmediğim ve göremeyeceğim ilgi, alaka ve şefkatle bağırlarına bastılar. Okulun küçük bir tek odalı lojmanına yerleştim ama bir gün bile orada yatmadım. Köyün merhamet meleği immihan teyze ve yaşlı kocası Derviş amca bizde kalacaksın. Seni asla yalnız bırakmayız dediler. Evlatları oldum. Evin kızı oldum. Bildiğiniz bir evin kızı nasılsa aynen ben de öyleydim. Yedirdiler, içirdiler, hastalandılar, ağladılar güldüler bunların hepsini beraber yaşadık. Onlar yarım Türkçe ile bana ana baba oldular. Ben de yarım Kürtçe ile onlara sırdaş oldum yoldaş oldum... Üç yılın sonunda tayinim memleketime Boluya çıktı. Ayrılığımız ağıtlarla, gözyaşlarıyla oldu. Boluya yuva kurdum evlendim. İmmihan anama davetiye gönderdim. Davetiyeye çeyrek altını bantlamış bana gönderdi. Ailem şok oldu. Bu nasıl vefa. Bizim buralarda pek görmediğimiz şey dediler. Çok ama çok duygulandım. Bir zaman sonra oğluma hamile kaldım. İmmihan anaya telefon açtım söyledim. Havalara uçtu zılgıt çekti. Torunum olacak dedi. Söz ver torunumun 40 ı çıkar çıkmaz Pütürge ye geleceksin tamam mı dedi söz dedim. Bir gün aradı benim kızım yanımda, rahatsızım sesim çıkmıyor. Ben kızıma söyleyecem o da sana mesaj atacak. Dedi tamam dedim. Hamileliğim süresince yazdım çok iyiyim. Biraz rahatsızım ama önemli bir şeyim yok. Sürekli yazdım hep güzel cevaplar aldım. Oğlum doğdu. 20 günlük oldu. Adını Bolulu babam Ahmet ile Pütürgeli Derviş babamın adı olan Ahmet Derviş koydum... Bu kez görüntülü arayayım İmmihan annesine torununu göstereyim dedim. Görüntüde genç bir kadın. İmmihan ana dedim. Kaybettik dedi. Yıkıldım. Nasıl, ne zaman dedim 4 ay oldu dedi. Ben aylardır kiminle yazmıştım peki dedim. Kızı "Anam dedi Züleyha hamile, hastalığımı, perişan olduğumu sakın söylemeyin. Üzülür hamileliğine çocuğuna zarar gelir. Ben yazıyormuş gibi yapın. Ölürsem de doğum yapana kadar gizleyin. Bir gün buraya gelirse mezarımın taşına elindeki tebeşşirle ben geldim yazsın yeter. Ya Rabbim. Bu nasıl bir metanet, bu nasıl bir şefkat bu nasıl bir azamet... Pütürgenin kızı olmuş Züleyha öğretmen bu Dar-ul rıfat olan topraklar senin memleketin. Acılar, zorluklar, gurbet yolları beklemiş anaların ayak izleriyle doludur Pütürge.. Bu insanlar yürekte iz bırakır... Gönülde söz bırakır. Ardından köz bırakır... İşte böyle bir yaşam hikayesi dostlar.. Bir ay önce kaleme alayım dedim. Züleyha öğretmen evladına süt veriyor belki üzülür zarar verir dedim. Boşluğuma geldi telefonunu kaydetmedim kayboldu. Eğer bu satırları okur irtibata geçerse İmmihan ananın mezarına ben de gideceğim... Ana karnında bir bebeğe zarar gelmesin diye, hastalığını, acısını ve ölümünü bile gizleyip bağrına basan toprağımın tüm analarının ayaklarından öpüyorum... 🙏🙏💖💖

14.7.25

Evrenos bey'dir

Tanıştırayım. 129 yaşına kadar yaşayan. Akınlarıyla 4 Osmanlı padişahına hizmet eden. Balkanları kazandıran, Akıncı beylerinden biri olan, dimeteko, Keşan, ipsala, gümürcine, drama, seles, Selanik fetihlerine öncülük eden, mora'ya sürekli akınlar düzenleyerek Bizans'ın adeta korkulu rüyası haline gelen, iyi bir Alp Kahraman bir Akıncı olan 97 yaşında Makedonya seferine 101 yaşında Kosova Savaşı'na 108 yaşında Niğbolu Savaşı'na katılan öldüğü zamana kadar sürekli bilgisine başvurulan bu kahraman, gazi Evrenos bey'dir
.. Allah ecdadımıza rahmet eylesin. .

10.7.25

Şam tatlısı

ŞAM TATLISI 1 kg irmik 2 su bardağı su 2 su bardağı şeker 3 çay kaşığı karbonat 3 yemek kaşığı pekmez 1 çay bardağı su (sulandırmak için) Üzeri için; Tuzsuz kavrulmuş yer fıstığı Şerbeti için; 5 su bardağı şeker 4, 5 su bardağı su Bir kaç tamla limon suyu İrmik, su, şeker ve karbonatı bir kaba alın. Elinizle biraz karıştırın. (özleşene kadar çok yoğurmayın hamurlaşmasın.) Pekmezli suyla tepsimizi her tarafını ıslatıyoruz. (yağ sürer gibi) Hazırladığımız irmik harcımızın yarısını tepsiye yayıp düzeltiyoruz. Pekmezli suyun kalanının yarısını da ortasına sürün. (her tarafına olacak şekilde) Kalan irmiğimizi de üzerine koyup düzeltip tamamlıyoruz ve kalan pekmezli suyun tamamını elinizle her tarafını sürün. Cetvelle eşit olacak şekilde dilimleyip fıstıkları dizip bir iki saat dinlendirip önceden ısıtılmış 180 derece fırına veriyoruz. Nar gibi kızarana kadar pişirip tatlı sıcak şerbet soğuk olacak şekilde şerbetle buluşturuyoruz. Bir kaç saat sonra servis ediyoruz. Afiyet olsun.

2.7.25

Tuzlu kuru pasta

Çay kahve yanı atıştırmalık tuzlu kurabiyeleri umarım beğenir bir kalp bırakırsınız🥰 Malzemeler 125 gr tereyağı Bir adet yumurta beyazı içine sarısı üstüne Bir çay bardağı sıvı yağ Bir yemek kaşığı pudra şekeri Bir tatlı kaşığı tuz Bir tatlı kaşığı sirke İki yemek kaşığı çörekotu Bir paket kabartma tozu Üç veya dört su bardağı un dikkatli ekleyelim lütfen Üzeri için kavrulmuş Susam Yapılışı oda sıcaklığına yumuşamış tereyağı ve diğer malzemelerimizi sırayla ekleyip yoğuralım en son unu yavaş yavaş ekleyerek ele yapışmayan kıvamlı bir hamur elde edelim daha sonra istediğimiz şekli verelim önceden ısıttığımız 180° fırında güzelce kızarana kadar pişirelim

30.6.25

Şambali tatlısı

Şambali tarifi, 3 su bardağı irmik 1,5 su bardağı yoğurt 1 çay bardağı şeker 1 kabartma tozu 1 çay kaşığı karbonat Şerbeti için; 4 ,5 su bardağı şeker 3 ,5 su bardağı su 1 çay kaşığı limon suyy Yapılışı Herkese merhabalar bu gün sizlerle şambali tatlısı tarifi paylaşacağım. Daha önce de paylaşmıştım bir kaç değişiklik yaparak yeniden paylaşmak istedim umuyorum sizlerde beğenirsiniz Geniş bir kaba yoğurt ve şeker alınır iyice karıştırılır. Üzerine kalan diğer malzemeler eklenir biraz katı kıvamda olacak bu sizi korkutmasın ardından orta boy bir cam tepsi yağlanır üzerine boşaltılır. Üzerini düzeltmek için eller ıslatılarak üzeri iyice düzeltilir. Kaşık veya bıçak yardımıyla hafifçe tepsinin tabanına değmeyecek şekilde kesilecek yerleri çizilerek belirlenir. Üzerine fıstık dizilir ve önceden ısıtılmış 175 derecede ki fırına verilir 30 dakika altı üstü kızarıncaya pişirilir. Şerbeti Tencereye şeker ve su alınır kaynayıncaya kadar karıştırılarak şekerin erimesi sağlanır. Kaynamaya başlayınca 12- 15 dakika kadar kaynatılır. Bu arada tatlı da pişmiş olacak. Sıcak şerbet fırından çıkan sıcak tatlının üzerine gezdirilir. 4- 5 saat iyice Şerbetini çekip dinlenen tatlı istenilen şekilde süslenilip servis edilir. Birgün bekletilirse tadı çok daha güzel oluyor.

23.6.25

İrmik helvası tarifi

İrmik Helvası 1su bardağı irmik 50 gr.tereyağ veya margarin Yarım çay bardağı sıvıyağ 1su bardağı şeker 1 su bardağı su 1 su bardağı süt Öncelikle uygun bir tencere veya tavaya yağları alalım tereyağ eridikten sonra irmiği ekleyip sürekli karıştırarak orta ateşte rengi dönene kadar kavuralım.Bu arada su,süt ve şekeri sos tenceresine alıp şeker eriyene kadar ısıtalım.Kavrulan irmiğin altını kısıp yavaş yavaş şerbetini ilave edelim ve yine sürekli karıştıralım.(dikkat edin çok sıçrıyor elinizi yakmayın)Şerbeti çekene kadar karıştırıp altını ve kapağını kapatalım.10 dk.dinlenmeye bırakıp sonrasında servis edelim.Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun. Not:Tarif 2-3 kişiliktir,kişi sayısına göre ölçüyü artırabilirsiniz 💡

18.6.25

 

TRT 1 Sosyal Medya Hesapları:

https://www.facebook.com/TRT1/

https://twitter.com/trt1/

https://www.instagram.com/trt1/

https://www.youtube.com/TRT1/

https://whatsapp.com/channel/0029Va3OOg5ATRSp9SV9nc0V

9.6.25

Yumurtalı çubuk

 15kg un Azim , 3kg baklavalık yağ , 3 kg sıvı yağ , 1.500kg pastalıkyağ , 900 gr şeker , 370 Gr tuz , 30 Gr katkı tozu, 300 Gr maya .

31.5.25

Nazım Hikmet ÖLÜM BİLE ÜŞÜYORDU

 ÖLÜM BİLE ÜŞÜYORDU


TANYA SALLANDI İPİN UCUNDA.... 

VE NAZIM ŞÖYLE YAZDI BİR KAÇ SATIRLA...


1942 yılının Ocak ayıydı.. Bu günlerde Moskova buz kesmişti.. Öyle soğuk bir yel esiyordu ki, ölüm bile üşüyordu.. 

Moskova yakınlarında bir cenaze töreni.. Gömülen 18 yaşında bir genç kız.. Sessiz sedasız... Gencecik bedeninin üstü buzlu toprakla örtülüyordu.. Mezarın başındaki tahtada şunlar yazıyordu.. 

Zoya Kosmodemyanskaya.. Doğum 1923 Ölüm 1941.. 

Kimdi bu Zoya Kosmodemyanskaya ?

Niye ölmüştü ?

Zoya, “yaşam” demekti.. 

1923 doğumluydu.. Rusya'da eğitimli bir ailenin kızıydı.. Babası kütüphaneci, annesi öğretmendi.. 

Kitaplarla büyümüştü.. Daha 15'nde Puşkin'i, Tolstoy'u, Cervantes'i, Goethe'yi, Shakespeari'i okumuş, Beethoven ve Çaykovski dinlemişti.. 

16'sında Sovyetler Birliği Komünist Parti gençlik örgütü “Komsomol”a katılmıştı... 

1941 yılının Haziran ayıydı.. Nazi Almanyası Rusya'ya saldırmıştı.. Her gün yeni bir yer işgal ediliyordu.. 

Zoya 18'ine yeni basmıştı, gönüllü olarak askere yazılmıştı.. Annesi karşı çıkmıştı.. Ama dinlememişti..

“Düşman bu kadar yakınken başka ne yapabiliriz?” demişti..

Kısa süreli bir silah eğitiminden sonra Partizan'a katıldı.. 

Kod adı Tanya oldu.. 

Saçlarını kestirdi, gören erkek sanıyordu.. 

Görevi , Moskova çevresinde işgal altındaki köylerde Naziler'e baskın yapmaktı. Tarih 25 Kasım 1941 idi.. Tanya Alman süvari alayının karargah kurduğu Petrischevo'yu basacaktı.. 

Köye gizlice sızdı.. At ahırları ve Alman Nazilerin kaldığı evleri ateşe verdi.. Tam uzaklaşacak bir Rus işbirlikçisinin ihbarıyla yakalandı. Elbiseleri çıkarılınca kadın olduğu anlaşıldı.. Naziler gece boyunca işkence ve tecavüz ettiler.. 

Sordular , Bilmiyorum dedi.              

Sordular , Söylemem dedi.. Sordular , Konuşmam dedi..             

sır vermedi.. 

Sadece kod adını söyledi.. Tanya.. 

Naziler çılgına döndü.. İşkence ve tecavüz sabaha kadar sürdü.. Ertesi gün kar üstünde yürürttüler Tanya'yı.. 

İşkenceden tüm bedeni mosmordu.. Köy meydanında dar ağacını kurdular.. 

İki makarna kasası.. Yağlı urgan ve cellad.. 

Tanya tabureye çıkarken gülüyordu.. 

Urgan boynuna takılmadan kendisini izleyen yurttaşlarına bağırdı.. “Yoldaşlar! Neden bu kadar kasvetlisiniz? Ölmek için korkmuyorum! Halkım adına öleceğim için mutluyum!” 

Sonra Nazi askerlerine döndü.. "Siz beni şimdi asıyorsunuz ama yalnız değilim.Biz iki yüz milyon insanız.Hepimizi asamazsınız." Cellad tabureyi çekti. Tanya 18'nde ipin ucunda can verdi. Naziler ibreti alem için Tanya'nın cansız bedenini haftalarca idam sehpasında asılı tuttular.. İki aya yakın her önünden geçen Nazi askeri cansız bedeni dipçikledi, tekmeledi. Soğuk havada beden çürümedi ama morardı ve şişti.. Sovyet Ordusu 1942 yılının Ocak 20'sinde bölgeyi ele geçirince, idam sehpasından indirildi ve gömüldü.. Tanya'nın idamı tarihte bir dönemeçti.. Naziler'in yenileceğinin müjdesiydi.. Gömülmeden çekilen fotoğrafları tüm Sovyet askerlerine dağıtıldı.. Ve emredildi.. "Düşmana saldırırken, Tanya'yı düşünün."


Nazım Hikmet şöyle yazdı Tanya için.

"Tanya, Senin memleketini sevdiğin kadar ben de seviyorum memleketimi. 

Seni astılar memleketini sevdiğin için, ben memleketimi sevdiğim için hapisteyim.. 

Tanya, sen asılan partizan, ben hapiste şair. 

Sen kızım, 

sen yoldaşım. 

Resminin üstüne eğiliyor başım."

Hayatını vatanına halkına ve inandıkları yolda yitirenlere bin selam olsun...🙏🙏💖💖


Alıntı

24.5.25

Limon Reçeli Tarifi

 Limon reçeli 😍👇🏻

Limon Reçeli Tarifi


Malzemeler:

 • 6-8 adet limon (ince dilimlenmiş)

 • 4 su bardağı toz şeker

 • 3 su bardağı su

 • 1 yemek kaşığı limon suyu (ekstra asidite için)

 • İsteğe bağlı: bir parça zencefil veya birkaç karanfil (aroma için)


Yapılışı:

 1. Limonları Hazırlama: Limonları iyice yıkayın ve ince ince dilimleyin. Çekirdekleri çıkarın.

 2. Acılığını Azaltma: Dilimlenmiş limonları soğuk suda 1-2 saat bekletin, birkaç kez suyunu değiştirin.

 3. Şurubu Hazırlama: Büyük bir tencerede su ve şekeri kaynatın. Şeker tamamen eriyene kadar karıştırın.

 4. Limonları Ekleyin: Limon dilimlerini kaynar şuruba ekleyin. Orta ateşte yaklaşık 30-40 dakika, limonlar şeffaflaşana kadar kaynatın.

 5. Kıvam Kontrolü: Reçel koyulaştığında bir damla soğuk tabağa damlatıp kıvamını kontrol edebilirsiniz.

 6. Kavanozlama: Sıcakken sterilize edilmiş cam kavanozlara doldurun. Kapağını kapatıp ters çevirin ve soğuyana kadar bekletin.


Not: Limon reçelini çayla birlikte tüketebilir, tatlılarda veya sıcak suyla karıştırıp limonata gibi kullanabilirsin


iz.


Afiyet olsun!

Yumşak çörek

 Yumşak çörek

1kg un

400baklavalık yağ

50gr sıvı yağ

50gr şeker

20gr tuz

20 Gr yaş maya

Bir tutam çörek otu

300 Gr su